Jak zrobić dobry kompost?

Jak zrobić dobry kompost?

Kompost jest nawozem, który wytwarzany jest przede wszystkim z odpadów roślinnych. Powstaje on podczas tlenowego rozkładu reszek roślinnych przez mikroorganizmy. Skutecznie wzbogaca on glebę w próchnicę oraz sprawia, że staje się ona zarówno pulchna jak i przewiewna. Kompost, w odróżnieniu od innych sztucznych ingerencji w glebę, nie sprawia żadnego zagrożenia dla środowiska, na przykład jego zatrucia lub zasolenia.

W jaki sposób dojrzewa kompost?

Na czym polega dojrzewanie kompostu? Jest to nic innego jak rozkład materiału organicznego. Proces ten zachodzi w pryzmie kompostowej bądź w kompostowniku. Aby jednak możliwe było jego dojrzewanie, powinno się przerabiać pryzmy średnio raz na dwa miesiące, stwarzając tym samym warunki, które korzystne są dla rozwoju drobnoustrojów, a te z kolei odpowiedzialne są za przyspieszanie rozkładu.

Kompostowanie w pryzmie

Jeśli zaś chodzi o kompostowanie w pryzmie, nie wymaga ono kompostownika i to właśnie dzięki temu jest nie tylko o wiele prostszą, ale także tańszą w utrzymaniu metodą kompostu. Założyć taki kompost można między wiosną a jesienią, jeśli tylko temperatura jest dodatnia. Miejsce, które wybierzemy, powinno być osłonięte od wiatru, a także zacienione.

Materiał, który przeznaczony zostaje do kompostowania, ułożyć należy na pryzmie, którą to w sezonie wegetacyjnym przerzuca się 2-3 razy. Jednak, mimo wszystkich pozytywnych aspektów takiego rodzaju kompostowania, ma on także minusy. Nie jest zbyt elastyczny, a proces otrzymania kompostu trwa nawet dwa lata, co stawia go w zdecydowanie gorszym stopniu, gdyż trwa o wiele dłużej niż w przypadku mineralizacji w kompostowniku.

Jaki jest odpowiedni sposób układanie warstw kompostu?

Niezależnie od tego, jakiego rodzaju kompostowania użyjemy, zawsze musimy pamiętać o tym, by zachować odpowiednią technikę układania poszczególnych potrzebnych nam do kompostowania warstw materiałów. Na samym dnie powinno się ułożyć warstwę około dwudziestu centymetrów połamanych gałęzi, przy czym te najgrubsze układa się na spodzie (jest to tzw. warstwa drenażowa). Następnie należy utworzyć warstwę, która pochłaniać będzie składniki mineralne wymywane przez wodę z wyższych warstw pryzmy. Wręcz idealnym do tego produktem byłby torf, ziemia ogrodowa, słoma czy też częściowo rozłożony kompost z ubiegłego roku.

W następnym etapie tworzenia kompostu ułożyć należy kolejne warstwy materiału, które przekłada się ziemią ogrodową czy też drobno rozkruszoną gliną. Pryzma nie powinna przekraczać 1,5 metra wysokości, a na jej wierzchu poleca się uformować zagłębienie, które z kolei ułatwia wnikanie wody opadowej w jej głąb.

Co oznacza zapach wydobywający się z kompostu?

Niezwykle ważnym jest, by zwracać uwagę na zapach, który wydobywa się z wnętrza kompostu. Jeśli wyczuwalny jest amoniak, oznacza to, że kompost zawiera zbyt wiele azotu. Jeśli zaś wydobywa się stamtąd odór zgniłych jaj, materiał kompostowy napowietrzony jest w nieodpowiedni sposób. W takiej sytuacji należy zapewnić warunki, które zmienią dostęp powietrza do wnętrza pryzmy na lepszy. Należy także zadbać, aby pryzma kompostowa była wilgotna przez cały czas. Biorąc próbkę kompostu w dłoń, po jej ściśnięciu między palcami powinny zostać kropelki wody. Należy jednak pamiętać, że woda ta nie powinna nadmiernie wyciekać.

Przyspieszacze kompostowania

Preparat Active Komposter firmy Target przyspiesza rozkład materii organicznej oraz wzbogacają kompost w azot. W procesie kompostowania szczególnie istotny jest stosunek węgla do azotu. Naturalna biomasa co prawda zawiera całkiem sporo węgla, jednak jest zbyt uboga w azot. Na szczęścia braki te można uzupełnić właśnie takimi preparatami, dostarczając mikroorganizmom niezbędnego pierwiastka. Dzięki temu każdy samodzielnie jest w stanie uzyskać najwyższej jakości naturalny nawóz, który odpowiedni jest do każdego rodzaju roślin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *